Au-pair-guiden - Funderar du på att bli aupair?

Jag har fått många frågor och funderingar från olika håll så tänkte därför summera aupair-grejen för er. 
 
Hur söker man?
Jag har fått mitt jobb genom en vän så vi sköter allt själva. Om du inte redan känner en familj rekommenderar jag att ni går via någon förmedling (STS, Culturalcare osv) eftersom ni då kan få hjälp med att hitta familjen, tips och olika kontrakt. Du kan skapa en egen profil på aupairworld men jag vet inte hur pass säkert det är med bra familjer där. Skapa en profil och kolla runt lite vet ja! Annars är det att rekommendera att gå via en byrå, dock kan det kosta mer. 
 
Jag kan ingen bra engelska, vad ska jag göra?
Engelskan är inget problem, oavsett hur bra du är. Du förstår hur man säger YES och NO, resten kommer med tiden. Tro mig, engelskan är det sista du behöver oroa dig för. Engelskan kommer infinna sig efter några veckor, låt det ta sin tid. 
 
Hur hittar jag vänner?
Vänner finns överallt. Var öppen och positiv (annat går inte som aupair) och våga hälsa på människor! Ta kontakten, visa vem du är och vips så har ni varandra på Facebook. Jag brukar be dem lägga till mig på FB så kan man alltid nå varandra om man vill ses igen. 
 
När har jag ledigt?
Beroende på hur din familj vill ha dig (tider,schema) så kommer du som aupair förmodligen ha tid över. Denna tid ska fördelas rätt mellan tvätt/städning/nöjen/studier. Om du är ledig mitt på dagen så ta vara på tiden! Ut och upptäck, ta en fika med någon trevlig vän eller läs en bok på engelska!
 
Tips 
  • För att vara aupair måste du kunna vara med dig själv. Du kommer bli lämnad, du kommer att behöva upptäcka allt nytt på egen hand, du kommer behöva göra egna beslut och du kommer behöva lära känna dig själv. 
  • Våga ta plats i det nya landet! Det kommer kännas läskigt att behöva äta ute ensam i början, det kommer kännas läskigt att gå till gymmet själv första gången. Alla dessa småsaker gör så mycket för dig och din utveckling! Jag skulle aldrig våga gå ned till puben SJÄLV för ett år sedan. Vips så gjorde jag det tre gånger i veckan och nu sitter jag här med hela puben på min vänlista!
  • Du kommer att gråta, du kommer att sakna mamma och pappa, du kommer undra varför du inte är hemma i lilla Vimmerby. Men då är frågan, skulle du vilja sitta kvar i Vimmerby och låta tiden gå precis som alla år tidigare? Ta dig i kragen och fråga dig själv, är jag redo? Om svaret är ja, ÅK!
 
Att vara aupair är så mycket mer än bara att laga mat, leka med barn och stryka tvätt. Det är en unik upplevelse som får dig att bo utomlands, bära ansvar, utvecklas socialt, skaffa nya vänner och testa dina egna vingar. Jag rekommenderar varmt att söka jobb som aupair, för jag anser att det är det bästa valet jag gjort i hela mitt liv. 
Lyckligaste tjejen i världen!